Mąka + drożdże i chleb gotowy. Tak robię - dodatki siemię lniane, pestki dyni słoneczniki, otręby pszenne mogą być ale nie muszą (rzadko kto dokładnie je przeżuje).
[...] probowalem optymalnej i bardzo sobie ja chwale ale ze tak chwalicie te diete postanowilem sprobowac.. mam 2 ksiazki o mm i caly czas je studiuje. mam male pytanko kupilem chlebek "chleb zytnio-pszenny pelnoziarnisty ze slonecznikiem" sklad: maka zytnia razowa, maka pszenna, zyto lamane, ziarno slonecznika, sol, drozdze. nadaje sie to [...]
[...] i minerałów. Je się je do wszystkiego, traktując jako węglowodan o bardzo niskim IG. Oczywiście bez żadnych ograniczeń. Jutro będę próbowała mojego nowego przepisu na chlebek z pełnego przemiału: 200 g pszenicy 200 g żyta 200 g owsa 50 g drożdży 250 ml mleka 0% 100 g suszonych śliwek 100 g suszonych fig 100 g orzechów włoskich sól do smaku [...]
[...] się zagościć tu na dłużej :)) Chciałabym poznać Wasze osiągnięcia na MM, tzn. ile udało Wam się zrzucić kg i w jakim czasie? I jeszcze jedno: Bardzo lubię taki fajny chlebek firmy Mastemacher - żytni pełnoziarnisty, skład: rozdrobnione ziarno żytnie, mąka żytnia, mąka pszenna, woda, sól , drożdże. Czy to jest dobry chleb (pewnie nie, ale [...]
[...] Jeśli założyć, że dieta zgodna z grupą krwi jest skuteczna, to ponieważ mam grupę A, to mięso jest niekorzystne, a soja bardzo dobra :) Codziennie jem też popping lub chleb z dodatkiem mąki z amarantusa. Amarantus ma bardzo dużo wartości odżywczych i warto go spożywać. Co do kolacji, to Monti bardzo zachwala kolacje na bazie strączkowych, [...]
[...] warzywa mle się lepiej) Całość wymieszać, dodać zioła: sól, biały pieprz, majeranek, cząber itp. Włożyć do formy i piec 20 - 30 min. w temp. 210 - 180 stopni. pasta do chleba chudy bialy ser, tunczyk w sosie wlasnym i jogurt naturalny (zeby sie lepiej sklejalo) Zupa z porów/Porcja na 4 osoby/ 5 porów/białe części/ 1 łyżka oliwy z oliwek [...]
dzisiaj znalazłam w makro we wrocławiu chleb TRAPER skład : maka razowa żytnia,pełne i łamane ziarno żyta ,drożdże ,sól wydaje mi sie że jest ok??? pozdrawiam inka innka
Jeśli się za mocno ukwasi i będzie niesmaczne, to nie trzeba wyrzucać, tylko wstawić do lodówki, a potem dodać mąkę, sól, drożdże, trochę wody i upiec chleb na zakwasie albo zrobić jakieś placki.
No i lipa :D Pierwszy chleb i poległem :) ale się nie poddaje i zaraz robie kolejny . Nie wyrósł i wyszedł zakalec :( Czy winny był zbyt świezy zakwas i powinienem dodac drożdże dodatkowo do ciasta ? ( miał 6 dni - był robiony według przepisu i wyszedł na 100% dobrze ) Ciasto rosło 10h i urosło troche ale jednak nie na pełną foremkę . [...]
[...] do tego podejść. To samo z marchewką- zjesz jedną, daj sobie spokój z liczeniem ale jak robisz zupę marchewkową z 0,5 kg to wliczyłabym. Jeśli chodzi o wędliny i chleb. Często wpisujemy pod hasłem krakowska jakąś lepszą wędline czy kiełbasę. Albo jemy ją jeden raz w miesiącu. Dlatego napisałam, że będę się czepiać bo nie wiem jak [...]
Nie jest zły aczkolwiek im mniej w składzie tym lepiej , nie licząc tych na zakwasie to optymalny jest taki skłąd zwykłych popularnych chlebów , mix jakiś mąk i np mąka żytnia ,mąka pszenna , woda , drożdże ( jak zakwas to super) sól . Teraz zauważyłem u siebie wysyp dziwnych nowych chlebów z długim składem i głównie to jakieś dziwne [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Nie chcę Cię martwić, ale jeśli w składzie są i drożdże i zakwas, to najprawdopodobniej zakwas dodano w małej ilości dla smaku i polepszenia struktury pieczywa, ale chleb rósł na drożdżach, czyli szybciej, niż na zakwasie. Piekarzom się spieszy, a prawdziwy chleb na zakwasie rośnie długo, stąd idą na skróty i robią różne sztuczki. Nie jest to [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
f3dorr - jak jest tylko 50% żytniej mąki, to może być taki kolor; piszę z doświadczenia, bo piekę czasem chleby o różnym składzie. Mniej więcej wygląda to tak, jak powinno, biorąc pod uwagę, że na zdjęciu kolor też może być przekłamany. Może jest mniej żytniej, niż 50%, ale raczej nie wygląda na barwiony. Ziarna w chlebie są zbędne, podobnie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] czy większą watę. To, że w składzie jest tylko mąka , woda, zakwas/drożdże i sól, nie przesądza o jakości pieczywa, bo ze 100% białej bezwartościowej mąki, też można upiec chleb. W Twoim, na oko, jest 95% białej mąki, a 5% razowej. Warto spróbować kilka razy upiec chleb w domu, wtedy będziesz dopiero miał porównanie. Ja weźmiesz 50% razowej [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] oczyszczona z otrębów: http://piekarstwo.ubf.pl/readarticle.php?article_id=10 Zobacz, ile jest typów mąki. Z razowej żytniej wychodzi ciemnobrązowy, dość ciężki i gliniasty chleb, z jasnej - lekki i jasny w kolorze. Widziałam żytnie chleby tak waciate, że dwoma palcami dały się zgnieść do grubości prawie naleśnika... Z razowym żytnim tak się nie [...]
[...] okres w swoim życiu jadłam duże ilości czekolady i słodyczy. Tak było jakieś 2 lub 3 lata temu. Potem ograniczyłam tego typu jedzenie, ale czasem wpadają tak jak i biały chleb ograniczam.Bardzo lubię owoce i słonecznik. Za nim zaczęłam ćwiczyć kontakt z siłownią miałam 4 lata z przerwami./Lubię treningi na dużych ciężarach/. Około dwa lata [...]
[...] górskie +rodzynki +wiórki (zalane wodą na noc ) 2)Kasza kuskus +kotleciki jajeczne +warzywa 3)Kasza kuskus +kotleciki jajeczne +warzywa 4)Karkówka (w formie steka) + chleb +warzywa Trening: Wolne Suple: Wolne Dzień 413. Piątek 22.04 Dzień nietreningowy. Dzisiaj bo kończył mi się PAM, kupiłem przy okazji masło sezamowe mały słoiczek na [...]